Frequently asked questions

Hvor kan jeg plassere huset mitt, og trenger jeg å søke om byggetillatelse?


Reglene for å sette opp et minihus er forskjellige fra land til land. Her oppsummerer vi kort de svenske forskriftene. Gi oss beskjed hvis du ønsker å få litt informasjon om reglene i andre land. I Sverige er det “Boverket” (Statens styre for bygg og anlegg) som setter reglene for å sette opp hus på hjul, dvs. hvor og hvor lenge du kan sette opp ditt minihus, og om en byggetillatelse kreves eller ikke. Det er imidlertid kommunene som tolker Boverkets regelverk. Derfor gjelder forskjellige regler i forskjellige kommuner, og en og samme kommune kan ha forskjellige regler når det gjelder urbane, landlige eller tynt befolkede områder. Rådfør deg derfor med administrasjonen i kommunen der du vil sette opp ditt hus for å se hvilke regler som gjelder på det tiltenkte stedet. Vi bygger våre hus etter veletablert teknologi med byggematerialer som anbefales av f.eks. bransjeorganisasjoner. Så langt det lar seg gjøre følger vi også reglene som Boverket har fastsatt. Merk imidlertid at konseptet med et bittelite hus i seg selv gjør det umulig å følge alle reglene som er satt opp for å søke om vanlig byggetillatelse for permanent bolig. Et eksempel: Siden husene våre trenger å veie mindre enn 3,5 ton for at du skal kunne tau dem med bil, jobber vi veldig hardt for å spare vekt på alle mulige måter. Blant annet må vi bygge veggene litt tynnere og mindre isolert enn det loven krever for permanent bolig. Husene våre brukes hele året av de fleste av våre kunder i hele Skandinavia og er etter erfaring like varme og koselige som et vanlig hus selv under de kaldeste vinter dagene. Men de oppfyller ikke de veldig strenge isolasjonsverdiene som Boverket krever for å søke om byggetillatelse for varig bolig. Våre kunder løser dette problemet på tre forskjellige måter: 1. Minihuset ditt oppfyller kravene til et " attefallshus i Sverige": Attefallshus kan bygges i umiddelbar nærhet av en en- eller tomannsbolig. Det totale bygningsarealet til alle attefallshus på samme tomt må ikke overstige 30 kvm, og den maksimale høyden fra bakken til mønet kan ikke overstige 4 m. Før oppføring må du lage en rapport til bygningskomiteen. Det er også viktig å huske på at det kreves spesielle tillatelser innen f.eks. strandvernsområder eller nær offentlige veier. Hvis minihuset ditt ikke kan klassifiseres som et attefallshus, må du søke om byggetillatelse. 2. Du kan søke om byggetillatelse for "fritidsbolig", som har mye færre og mindre strenge krav enn byggetillatelse for "fast opphold". Ingen vil hindre deg i å bruke denne "fritidsbolig" hele året! 3. Du kan søke om midlertidig byggetillatelse. Avløp Husk også at du må informere kommunen din, hvilke regler som gjelder for ‘privat renseanlegg’ akkurat der du vil sette opp ditt hus. Lenger nede i ‘Ofte stilte spørsmål’ har vi samlet den viktigste informasjonen.
Kan jeg trekke minihuset mitt bak bilen?


Vil du være i stand til å flytte når som helst og trekke huset ditt bak en vanlig bil? Begge husene våre i størrelsene SMALL & LARGE kan trekkes bak bilen. Det er fremfor alt vekten som bestemmer hvor enkelt det vil være å flytte minihuset ditt: Opptil 3,5 t Hvis huset ditt veier maksimalt 3,5t, kan du trekke det bak bilen i 80 km / t. For å gjøre det lovlig, må du ha minst et BE-førerkort. Du trenger også en ganske sterk bil som har tilstrekkelig høy godkjent tilhengervekt. Se en liste nedenfor. Eksempler på biler som kan trekke 3,5 t: ● BMWX5 ● VW Amarok ● Cadillac Escalade ● Audi Q7 ● Isuzu D-Max ● Jeep Grand Cherokee ● Lamborghini Urus ● Land Rover Defender ● Land Rover Discovery ● Mercedes Benz G-klasse ● Mercedes Benz GL-klasse ● Mercedes Benz GLE ● Mitsubishi Pajero ● Nissan Pathfinder ● Porsche Cayenne ● Range Rover ● Range Rover Sport ● Ssangyong Rexton ● Toyota Land Cruiser ● VW Touareg
Hvor stort kan huset mitt være?


Høyden - 4 m er optimalt På Sveriges veier har vi en fri høyde på 4,5 m. I store deler av resten av Europa er frihøyden 4,0 m. Å bygge maksimalt 4,0 m er også fordelaktig hvis du vil kunne klassifisere minihuset ditt som et " attefallshus" som kan forenkle prosessen med å få plassert huset(se lenger oppe). I dette tilfellet må heller ikke huset være større enn 30 kvm. Bredden - 2,5 m eller 3,1 m er optimalt Når det gjelder bredden, er det ikke behov for spesiell tillatelse eller følgebil i Sverige, bare et "bred last" skilt hvis huset ikke er bredere enn 3,1 m. I mange andre land gjelder imidlertid andre regler, men hvis huset ikke er bredere enn 2,5 m, kan du transportere huset ditt på veier i hele Europa. Lengde - opptil 12 m er praktisk Lengden er for det meste begrenset av det som er praktisk å transportere, og opptil 12 m er ikke noe problem. Du bør imidlertid også huske å ikke bygge et langt hus hvis du vil klassifisere huset som et "attefallshus". For å følge både reglene på veiene og attefallshus-reglene, bygger vi våre mest mobile hus i størrelsen LARGE maksimalt 4 m høyt, 2,5 m bredt og 7,3 m langt. Husene våre i størrelsen SMALL bygger vi enda mindre: 2,5 * 2,3 * 6 m (h * b * l) - på denne måten passer de i en vanlig lastebil, og transportkostnadene er veldig billige.
Hva skal jeg gjøre med avløpsvannet fra kjøkkenet og badet?


Igjen, reglene er forskjellige fra land til land. Her oppsummerer vi kortfattet den svenske forskriften. Gi oss beskjed hvis du ønsker å få litt informasjon om reglene i andre land. “Miljönämnden” opplyser at eiendommen er ansvarlig for planleggingen. Selv om kloakksystemet er koblet til på utsiden av minihuset ditt etterpå, er det bra å planlegge i god tid hvordan du tar vare på avløpsvannet ditt. Det er ‘Miljönämnden’ som informerer om kravene til avløpsrensing. Disse kravene varierer både fra sted til sted og kommune til kommune. Hva som skal inngå i registreringen / søknaden om ‘enskilda avlopp’ er også forskjellig i ulike kommuner. Her kan du finne mye god informasjon om ditt ansvar som grunneier og hvilke forskjellige tekniske løsninger som er tilgjengelige. Hvis du allerede vet nøyaktig hvor huset ditt på hjul vil stå i lang tid, kan du kontakte miljøkontoret i den aktuelle kommunen for å høre hva som gjelder akkurat der. Vi anbefaler tørrtoalett Vanntoaletter utgjør omtrent 20% av den totale vannforbruket i en vanlig husholdning, og for de fleste næringsstoffer og smittsomme stoffer i kloakken. Derfor anbefaler vi sterkt å installere et tørrtoalett i stedet for et vanntoalett i minihuset ditt. På den måten kan du spare mye vann, og håndteringen av avløpsvannet blir enklere, billigere og mer miljøvennlig. Her finner du en god oversikt over forskjellige typer tørrtoaletter, slik som forbrenningstoalett, emballasje og frysetoalett. Som med gråvann er det Miljönämnden som bestemmer hvordan du trenger å ta vare på svartvannet fra toalett. Rensing av gråvann Hvis du ikke kan koble utslippsvannet ditt til et eksisterende renseanlegg på stedet der minihuset ditt er plassert, er det flere enkle teknologiløsninger for behandling av avløpsvann som ikke trenger å koste mye eller ta mye plass. De vanligste er avløpsfiltre, minirenseanlegg eller plantebaserte renseanlegg. Hvis du bruker biologisk nedbrytbare vaskeprodukter og begrenser vannforbruket, kan miljøkontoret også godkjenne at du slipper ut gråvannet direkte i bakken uten å koble til noe renseanlegg i mellom.
Kan du bli selvforsynt med strøm, varme og vann?


Vi blir ofte spurt om det er mulig å ha et minihus som er helt selvforsynt, eller "off-grid", med hensyn til strøm, oppvarming og vann. Det korte svaret på dette spørsmålet er: Absolutt! I dag er det en hel rekke smarte løsninger for egen produksjon av elektrisitet og varme, samt innsamling og filtrering av vann. Her prøver vi å gi en rask oversikt over forskjellige tekniske løsninger som vi kan installere i ditt minihus: Elektrisitet og varme Den fornybare energikilden som vi anser som mest praktisk for selvproduserende strøm for ditt minihus er solenergi. For å finne ut hva som kreves for å samle tilstrekkelig energi fra solceller for å dekke energibehovet ditt, må du først få en ide om ditt eget strømforbruk: Energibehov Gjennomsnittlig forbruk av husholdningsstrøm (elektriske apparater og belysning) i en leilighet i Sverige er ca 2000-4000 kWh per år. Imidlertid kan dette forbruket reduseres betydelig gjennom noen bevisste valg. I denne forbindelse er oppvarming av huset det viktigste å huske på, fordi oppvarming er det som forbruker mest energi. To løsninger som ikke krever strøm, er å varme huset med vedovn eller gasskomfyr. LPG kan også brukes til å varme opp vann, kokeplaten, stekeovnen, kjøleskapet og til og med forbrenningstoalettet. Hvis du investerer ytterligere i energieffektive LED-lamper for belysning, kan du redusere det årlige forbruket av alle husholdningsapparater til ca 600-1000 kWh Det er mange gode nettsteder eller apper som du kan bruke til å holde rede på dine egne strømbehov. Solenergi Kanskje den mest åpenbare løsningen for strømproduksjon er solceller. For å kunne bruke solenergi generert i 24V eller 48V, må du installere en spenningstransformator som konverterer strøm til 230V. Overskuddsstrøm, som ikke brukes umiddelbart, lagres deretter i en batteribank som består av dyputladningsbatterier som skal kunne lagre strøm tilsvarende behovet i omtrent tre dager uten produksjon. Et annet alternativ er at du velger å koble deg til strømnettet via et strømselskap. Overflødig strøm føres deretter inn i strømnettet, og denne kreditten kan senere brukes i tilfelle av et underskudd. Den vanligste størrelsen på solcellepanel er 1,6m * 1m og effekten er ca 250-350 W per soltime, men oftest 265 W. Soltimene i Sverige varierer mellom 1000-2000 timer. Den gjennomsnittlige energimengden ett enkelt solcellepanel kan generere i Sverige er altså omtrent 400 kWh per år. For å dekke energibehovet i et energieffektivt minihus, trenger du derfor 2-3 solcellepanel. Problemet med solceller er imidlertid at antall soltimer per måned varierer sterkt, og vi får minst soltimer når det trengs mest strøm (nettopp fordi det er mørkest og kaldest da). I Uppsala, hvor Vagabond Haven ligger, ville to solcellepanel produsere 15 kWh i den mørke januar måned ... akkurat når du faktisk trenger 200 kWh strøm hvis du bruker en elektrisk radiator for å varme opp huset de delene av dage hvor du hverken vil eller kan bruke ovnen! Vann Du kan også bli selvforsynt når det gjelder vannforbruk ... både ved å spare vann og ved å samle ditt eget vann: Enten blir vannet pumpet opp fra en brønn eller et vassdrag, eller for å være mest fleksibelt, blir regnvann samlet opp og filtrert. En litt billigere og teknisk mindre komplisert løsning er at vi installerer en vanntank i huset ditt som du kan fylle opp manuelt. En egen pumpe forsyner deretter husholdningen med vannet fra tanken. Vil du vite mer om de forskjellige løsningene våre? Her vil vi fortelle deg mer.
Hvordan blir huset mitt levert og hva må jeg forberede?


Vi leverer ditt minihus ferdig montert og klart til å flytte direkte til ønsket sted. Hvordan huset ditt blir levert avhenger av størrelsen. Og for ikke å bli for teknisk her, gir vi bare en rask oversikt over hvordan levering og oppsett gjøres. Vi vil selvfølgelig fortelle deg mye mer detaljert hva du bør vurdere når du bestiller huset ditt. SMALL Disse husene kommer som standard på en plattform med limtrebjelker, men kan også monteres på en tilhenger. Vi kan levere dem på tre forskjellige måter: 1) Med en vanlig lastebil. I så fall må du selv laste av huset med en gaffeltruck eller kran. 2) Med en kranbil inkludert lossing. 3) Hvis du kjøper huset på en tilhenger, drar vi det med bil til ønsket sted. Det eneste grunnarbeidet du trenger å gjøre er et enkelt fundament av betongblokker som huset ditt kan plasseres på. Vann og elektrisitet kan enkelt kobles til uttakene og inntakene på utsiden av huset ditt. LARGE Disse husene kommer på en tilhenger som kan trekkes bak bilen hvis du har BE-førerkortet (les mer om dette lenger oppe.) Vi trekker dem deretter bak bilen til ønsket sted. Som med husene i størrelse SMALL, er det eneste grunnarbeidet du trenger å gjøre å legge ut noen betongblokker som støttebena til huset ditt kan plasseres på. Vann og elektrisitet kan enkelt kobles til uttakene og inntakene på utsiden av huset ditt.
Hvordan får du strøm og vann til huset ditt?


Som standard antar vi at det er strøm, vann og et fungerende avløpssystem på stedet der du planlegger å sette opp ditt minihus. I så fall er det veldig enkelt å koble til huset ditt. I virkeligheten er det imidlertid ofte slik at det ene eller det andre mangler. For slike tilfeller har vi utarbeidet en rekke "off-grid" løsninger: alt fra forskjellige tørrtoaletter, til solsystemer, regnvannssystemer og minirenseanlegg.
Bygger dere helt tilpassede hus basert på kundenes eget design?


I begynnelsen var nesten alle andre hus vi bygde et helt skreddersydd design bygget etter den enkelte kundes ønsker. Selv nå bygger vi noen ganger fullt tilpassede modeller, men siden dette er ekstremt tidkrevende, kan vi imidlertid bare tilby denne tjenesten hvis vi har tid til det mellom alle bestillingene vi får av våre egne modeller. Ta kontakt så kan vi sjekke om det er en slik åpning akkurat nå. Uansett tilbyr vi allerede veldig mange måter å tilpasse modellene våre til dine behov og ideer på - både når det gjelder materialer, innredning, farger osv. Hver bestilling er derfor unik i stil og utseende.
Kan man se husene deres i det virkelige liv et sted?


Vi har en partner i Norge som har en Elise modell som de kan vise. Du kan kontakte dem for å avtale visningstid for huset deres, slik at du kan se hvordan det ser ut og føles ut i virkeligheten. Tollef og Eva er på Nesodden. Du kan kontakte dem på: tollef.hugo@gmail.com +47 (0) 45410256
Bygges husene dine i Sverige?


Nei, ikke nå lenger. I begynnelsen bygde vi alle husene våre her i Uppsala, hvor vi fremdeles har hovedkontor. I dag jobber vi sammen med to fantastiske partnere som bygger husene våre for oss: Våre hus i størrelse SMALL er bygget av TimberArt i Latvia. Våre mest mobile hus i størrelse LARGE, som mange anser for å være de klassiske minihusene, er bygget av våre partnere fra Aurora Company i Polen. Fra disse to verkstedene leveres husene til hele Skandinavia og resten av Europa. Men all kontakten og hjelpen får du fremdeles fra Vagabond Haven-teamet som holder til her i Uppsala, Sverige.
Trenger du som norsk kunde å betale merverdiavgift (mva) eller toll?


Mva fungerer slik: Prisene på nettstedet er inkl. 25% svensk mva. Til alle kunder i Norge selger vi husene uten mva (pris - 25% svensk mva). Hvis du kjøper som norsk privatperson, blir du ringt opp av norsk toll ved import, og du må betale norsk merverdiavgift, som også er 25%, før huset sendes videre. Kjøper du som et norsk selskap, trenger du aldri betale merverdiavgift. Sammendrag: Som norsk privatperson vil kostnadene være nøyaktig de samme som på nettstedet (25% svensk moms blir trukket og 25% norsk moms legges til); Som et norsk selskap er kostnaden prisen på nettstedet minus 25% svensk moms. Vi er ansvarlige for alle andre tollavgifter!