Screenshot 2020-09-22 at 10.46.50.png

Välkommen in i våra hus!

Just nu bygger vi

varje månad 2-3 nya hus

 

På tre år har Vagabond Haven bidragit med över 30 mobila hus till den växande Tiny House-rörelsen. 

 

Bara kreativiteten sätter gränser för hur husen används. En del är året-runt-bostäder för hela familjen, medan andra är hemma-kontor, sommarstugor, off-grid-hotell, campingstugor eller ett extra-boende när barnbarnen hälsar på. 

 

De flesta husen är uppställda på några av Europas vackraste platser. Vagabond Havens köpare finns inte bara i Sverige, utan även i Norge, Danmark, Tyskland och England. 

På den här sidan får du möta flera av våra husköpare som med glädje visar upp sina hus. 

1/8

En investering som inte kan slå fel

 

I den norska turistbyn Flåm, känd för de vackra omgivningarna, står numer ett specialdesignat mobilt hus från Vagabond Haven. Det hyrs ut till turister som vill komma närmre naturen och slippa bo i vanliga campingstugor.

 

Med sin vackra fjord och de branta fjällen runtomkring är Flåm en riktig turistmagnet. Vanligtvis lever 500 personer i byn, men under turistsäsongen lockas tusentals besökare hit och de behöver någonstans att bo. Varför inte i ett mobilt hus, med utsikt över bäcken och den världsberömda järnvägen som slingrar sig ner från det branta fjället.

– Folk tycker att det är roligt att bo i vårt hus och de ger väldigt fina omdömen efteråt. Ingen har klagat på att det skulle vara för litet, säger Vegard Bratteteig och berättar att huset specialdesignades utifrån hans önskemål. Till exempel valde han bort några av kökets alla förvaringsytor för att istället installera en fin bardisk och få ett större sovrum.

–  Att jag kunde skräddarsy huset utifrån mina önskemål är jag mycket nöjd med.

Vegard är till exempel extra glad över den rejäla duschen och de fina detaljerna i huset.

– Att lampknappen var i trä-design överraskade positivt. Överhuvudtaget är jag väldigt nöjd med det fina hantverket.

Vegard tilltalades även av mobiliteten med ett mikrohus eftersom han inte vet vad som kommer hända med tomten där huset står nu. 

– Kanske kommer vi att bygga något mer permanent här i framtiden och då behöver vi flytta på huset eller sälja det. Oavsett är det här en riktigt bra investering som inte kan slå fel. Med ett mobilt hus finns det alltid nya möjligheter och användningar.

 
 

1/4

”Jag känner hur jag läker när jag bor här”

 

När barnen flyttade ut från det stora huset i Älvsjö, söder om Stockholm, kände Helena Stenbeck Nilsson att det var dags att flytta ut på landet. Eftersom hon inte riktigt visste var hon skulle bo och hur länge så köpte hon ett hus på hjul som hon kan flytta med sig.

 

På en gammal hästgård utanför Flen, Änggärde, står Helena Stenbeck Nilssons hus mitt i en oanvänd paddock.

 

– Jag hade köpt mitt hus på hjul och frågade om jag fick ställa det här på gården och på den vägen är det, skrattar Helena och berättar att det var just att huset var flyttbart som var så lockande.

 

– Precis då visste jag inte var jag skulle bo och vad som skulle hända med mitt liv och därför var det viktigt att kunna flytta huset. 

 

Helenas dröm är att skaffa en egen gård där huset ska stå, men först ska det flyttas från paddocken.

 

– Huset står egentligen bra här, men allra helst vill jag ställa det vid ängarna en bit bort. De böljar fram så fint, som ett hav, säger Helena lyriskt och fortsätter berätta om hur bra hon mår av att bo nära naturen och att hon kan se Vintergatan varenda kväll.

 

– Det är nog det allra bästa med huset, att det nästan känns som om man bor i naturen eftersom man bor så nära. Stjärnhimlen ser jag aldrig i Stockholm.

 

När Helena köpte sitt mobila hus var hon på gränsen till utbränd.

– När jag hade bott här i ett halvår kände jag hur jag läkte för varje dag som gick. Att ha regelbundna sysslor och vara i naturen var den bästa medicinen för mig.

 

På gården odlar Helena grönsaker tillsammans med de andra och de sköter gemensamt om gården och skogen. 

– Sedan jag ställde upp mitt hus här har det börjat hända saker och nu har det kommit ytterligare ett tiny house och en husvagn. Det är roligt.

 

Just nu håller Helena på att måla vindskivor, knutar och fönster på huset.

– Eller, det är egentligen en kiselbehandling som förstenar huset, så färgen blir stengrå, det blir jättefint. 

 

1/3

"Vi låser in gästernas mobiler"

I en liten skogsglänta, med vacker vy över ett typiskt engelskt landskap med böljande gröna kullar, hittar du ett mobilt hus från Vagabond Haven. Det har designats speciellt för att bli ett ”digital detox retreat” för människor som vill hitta tillbaka till sig själva och komma närmare naturen.

 

Efter att nästan ha gått in i väggen valde Hector Hughes att resa till Himalaya för meditation på ett så kallat ”tyst retreat”. När han kom till det buddistiska templet i skogen var han tvungen att låsa in sin mobil. När han kom hem, för ungefär ett år sedan, visste han precis vad han ville göra med sitt liv.

– Jag snackade med min vän Ben och vi beslutade oss för att vi ville ge andra stressade människor samma chans att komma närmare naturen utan att för den skull behöva åka till andra sidan jorden, säger Hector.

Både Hector och Ben lämnade sina stressiga jobb i London, beställde ett off-grid, specialdesignat mobilt hus och i juli i år lanserade de sitt företag ”Unplugged”.

– När våra gäster kommer hit så sätter vi ett hänglås på deras smarta mobiler i utbyte mot en enkel telefon som de kan ringa från och en karta. Det är allt de behöver, resten finns i huset, säger Hector.

Det är mest par, ofta med en hund, som väljer att boka in sig på ett digital detox retreat.

– Huset ligger verkligen inbäddat i naturen och jag är speciellt nöjd med att det håller så hög kvalitet, hantverket och de material som använts, säger Hector, som gladeligen berättar att huset är fullbokat ända fram till vintern.

– Corona-pandemin har verkligen betonat vårt behov av att vara i naturen samtidigt som bönderna här i England har ett stort behov av att diversifiera sina företag för att överleva. Så vår plan är att växa med 100 till 150 mobila hus under de kommande åren. Vi vill helt enkelt att fler människor ska få möjlighet att komma ut i naturen. 

1/7

”NU KAN JAG VARA EN KVALITETS-FÖRÄLDER”

 

Bland ekhagar och fält, på en kulle i Sörmland, har gården Kvattala legat i minst 300 år. Birger, bara fem veckor gammal, är den elfte generationen som kommer växa upp här. I ett alldeles nybyggt hus från Vagabond Haven, tillsammans med mamma Veronica Hellsberg.

 

– Altantaket byggdes klart när jag var på BB med Birger, skrattar Veronica Hellsberg och håller varsamt ett finger på Birgers napp så att den inte faller ur. 

 

Innan Birger föddes bodde Veronica i ett stort hus en bit därifrån, men då hon visste att hon skulle ta hand om Birger ensam behövde hon skapa rätt förutsättningar, både ekonomiska och praktiska.

 

– Jag ville helt enkelt inte ta så stora lån. Nu vill jag kunna vara föräldraledig länge och i framtiden hoppas jag slippa jobba heltid, säger Veronica och förklarar att den mindre boendeytan också är praktiskt:

 

– Var jag än är i huset har jag full uppsikt över Birger. Dessutom behöver jag inte lägga så mycket tid på att städa.  

 

Veronica valde att bygga ett mobilt hus, om än utan hjul, från Vagabond Haven var att hon kunde åka till Uppsala och se på ett färdigt hus.

– Sedan kunde jag vara med och skapa inredningen så att den passar mina behov. Det hade jag aldrig fått göra om jag till exempel köpt ett Attefallshus.

 

Birger är hungrig och det är dags att amma. 

– Att bo så här ger mig möjlighet att slippa jobba bara för att betala av lånen. Nu kan jag vara en kvalitetsförälder.   

 

1/4

"Huset är verkligen prisvärt"

Att hyra ut en “hytte” är vanligt i Norge, som ett enkelt sätt för människor att ta sig ut i naturen. Dino kommer från Italien men har bott i landet länge nog för att ha tagit till sig traditionen. För ett år sedan köpte han ett hus från Vagabond Haven som han nu hyr ut. 

 

På en trä-altan, mitt i skogen, knappa 200 meter från en av Norges alla vackra fjordar, står det lilla huset uppställt. 

– Det är verkligen en vacker plats och det är därför som människor kommer hit från hela världen, säger Dino.

Trots Corona och reserestriktioner har Dino lyckats hyra ut huset under den senaste tiden, framför allt till Oslobor.

– De vill komma bort från staden ett tag, kanske på en romantisk weekend. Jag har ställt ett spa på altanen utanför huset.

Dino har hyrt ut ”hytter” under de senaste fem åren, men det var bara för ett år sedan som han köpte huset från Vagabond Haven. 

– Jag byggde merparten av inredningen själv och det gjorde så att jag kunde hålla nere kostnaderna. Jag gillar speciellt det mörka thermowood. Det luktar så gott.  

 

1/5

Hon utforskar alternativa sätt att leva

Efter två år i sitt mobila hus har den tyska forskaren Svenja Keune bestämt sig för att flytta huset från Bollebygd till Köpenhamn där hon ska börja ett nytt konstprojekt. Här delar hon med sig av sina erfarenheter och lärdomar

 

– Fridfullt. Befriande. Enkelt.

 

Men de här tre orden beskriver Svenja hur det är att bo i ett mobilt hus. För henne har huset varit en möjlighet att utforska ett alternativt sätt att leva.
 

– Jag hade en önskan om att förändra hur jag bodde och när jag köpte det mobila huset gav jag mig själv möjlighet att designa det här nya utrymme som jag ville bo i.  

 

I skogen utanför Bollebygd kom årstiderna att dominera atmosfären inne i huset. För Svenja, som arbetar som forskare och textilkonstnär, var det mobila huset en möjlighet att leva tillsammans med sin forskning och sina experiment. 

 

– I mitt mobila hus tycker jag att jag har kunnat skapa en drömlekplats som jag också kan bo i, om än med vissa begränsningar.

 

Svenja menar att mobila hus inte nödvändigtvis är något för alla utan passar personer som vill utforska alternativa sätt att leva.
 

– Till exempel om du vill bo med färre prylar, använda mindre resurser, experimentera med bostadsytan och komma närmare med husets omgivning.

 

För alla som känner sig dragna till att bo i mobila hus har Svenja en tydlig uppmaning:
 

– Bara gört’! Det är en underbar upplevelse och du kommer lära dig mycket om många olika saker. 

 
  • Facebook - White Circle
  • White Instagram Icon
  • White Pinterest Icon

© 2020 by Vagabond Haven