Vår berättelse

Det var min passion för att resa och upptäcka nya platser, min eviga strävan efter frihet, men framförallt min djupa kärlek för naturen och denna vackra men härjade värld vi lever i som allting startade med.

photo 2017-06-06, 12 56 04.jpg

Jag ville skapa ett nytt sätt att bo som är bättre för naturen, plånboken och själen. En boenderevolution med mottot “bo litet, lev stort” som jag hoppas kan ge oss mer tid för annat än att tjäna ihop pengar till att betala hyran eller fylla vår bostad med ännu en pryl. Som ger oss möjligheten att flytta när vi vill eller måste och som samtidigt är ett mer hållbart och skonsamt levnadssätt för miljön. Mobila hus eller “tiny houses” var en bra lösning, tyckte jag. Att bygga vackra hem talade även till mitt brinnande intresse för design, arkitektur och hantverk. 

Pengar att starta ett nytt företag från grunden hade jag inte, men mycket entusiasm och vilja. 2017 byggde jag det första huset för Vagabond Haven. Vilhelmina hette hon - en hommage till min vän Vilhelm som lät mig hålla till på hans gård och en ordlek på "en villa, ett hem”. När huset var klart flyttade mina två döttrar och jag in, jag skapade denna hemsida och väntade på att beställningarna skulle forsa in. Men skulle de göra det?

Jag var häpen och ändå inte när jag en månad senare hade mina två första kunder - och mer intresse för både husen och livsstilen än jag någonsin hade kunnat hoppas på. Det var inte bara jag som tyckte att mobila hus var något alldeles speciellt!

Jag anlitade två snickare som hjälpte mig att bygga de första husen. 2018 byggde jag mer än jag sov men intresset bara fortsatte växa. Jag fick bestämma mig: antingen skulle jag anlita ett större team och hitta en större hall för att bygga husen - eller så skulle jag behöva hitta en redan etablerad partner som skulle ta över den delen. En fråga var också hur jag skulle kunna hålla kostnaderna nere så att jag kunde bygga vackra hus i sunda och miljövänliga material som ändå skulle vara prisvärda - för det är ju hela grejen med ett tiny house: att man inte ska betala skjortan för det! 

img_6057.jpg

“Teamwork makes the dream work” säger man och jag tror på gemenskap och samarbete. Jag letade alltså efter samarbetspartners som delade, inte bara mina etiska värderingar och min vision, men som även hade kunskapen och hantverket att bygga hus av högsta kvalitet.

Screenshot 2020-12-27 at 10.25.15.png

Igen flöt allt bara på som om det hela var meningen: inom kort hade jag startat upp ett samarbete med inte bara en partner utan två stycken. Idag bygger de husen i varsin av våra två storleksklasser: TimberArt från Lettland bygger våra minsta “mikrohus” SMALL. Våra mest mobila hus, LARGE, som många anser vara de klassiska tiny houses, byggs av Aurora Company i Polen.

 

Startskottet gick 2019. Nu, två år senare har även Vagabond Haven teamet vuxit och med förenade krafter har vi byggt och levererat nästan 90 hus till kunder i hela Skandinavien och andra delar av Europa.

Jag skulle inte kunna tänka mig bättre kollegor och partners och ett roligare sätt att bygga hus tillsammans. Vi har lärt oss mycket på vägen, av varandra och våra fantastiska kunder: nya smarta lösningar, intressanta nya material och bättre design.


Men det finns så mycket mer man göra med konceptet “tiny house”. Jag kan knappt hålla mig för alla nya ideér som vi vill utforska tillsammans. Följ med oss och se hur det går!

Bästa hälsningar,

Unterschrift.png
IMG_9920.jpg

The Vagabonds

manu.jpg

Manuel Kohout

Sanna_ny.jpg

Sanna Ekdahl

Andreas.jpg

Andreas Sandberg

Helena.jpg

HELENA Bensching

Sara.jpg

SARA Kollberg