tollef & evas elise

press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/5

Modet att bryta sig loss

Bara en färjetur från Oslo ligger halvön Nesodden, där Eva och Tollef bor i sin modell Elise - mitt i naturen, men inom en timme från den norska huvudstaden. För paret blev flytten till ett tiny house ett sätt att bryta sig loss från strukturer i samhället.

Både design, material och levnadskostnader lägger grunden för så mycket av vårt sätt att leva i allmänhet. Vi ville ha ett hus byggt av riktigt bra material, samtidigt som vi inte ville ha ett stor bostadslån som skulle kräva att vi arbetade många år för att betala det. Att bo i ett litet hus blev ett sätt att ta vår boendesituation i våra egna händer, både vad gäller kvaliteten på huset och att få mer fritid.

Att bo i ett tiny house har varit en positiv för Tollef och Eva hittills. De känner sig inte bara mer ekonomiskt fria, utan de känner också en frihet med större flexibilitet. Eva kommer från Tyskland, och om hon och Tollef någonsin skulle flytta tillbaka dit kan de ta med sig sitt hem med dem.

Även om Elise känns rymlig för bara dem två, har de fortfarande behövt minska ner, vilket fått dem att ompröva vilka saker de verkligen behöver ha i sitt hem.

 

Ett mindre utrymme har bjudit in oss till att utmana oss själva, till exempel genom att utforska vårt inre utrymme genom meditation, och genom att spendera mer tid ute. 

 

Miljövänliga material var också en viktig aspekt till att paret valde Elise. Tollef framhäver hur glad han är att ha investerat i material av god kvalitet, och lyfter fram både estetiken och det goda inomhusklimatet i deras mysiga hem.

 

Nu är vi så mycket närmare naturen och den mark som vårt hus ligger på. Konsekvenserna av våra handlingar är mer omedelbara än tidigare, vilket gör oss mer medvetna om hur vi behandlar jorden och vår omgivande natur. Vi upplever det som ett mer rotat sätt att leva, som ger utrymme för ett rikare själsligt liv; både individuellt och i gemenskap. Vi är just nu välsignade med otroligt bra grannar; något vi bara drömde om, men inte förväntade oss. Genom att ge upp vissa bekvämligheter har vi fått många vackra upplevelser som vi tidigare inte hade. Även om det är ett enklare sätt att leva, tycker vi fortfarande att det är en bra balans mellan minimalism och komfort.

 

För Eva och Tollef innebar valet av detta sätt att leva ett tydligt beslut att gå i en annan riktning, en väg som var både okänd och osäker. I deras beslutsprocess fick önskan om ett mer pulserande och färgstarkt sätt att leva ta mer plats än rädslan för att bryta med det etablerade.

- Att välja att leva på det här sättet kräver mod; Modet att frigöra sig från den förutsatta säkerheten på bostadsmarknaden och att leva annorlunda. För oss är belöningen möjligheten att leva på ett mer äventyrligt sätt, där livets spännande resa kan avnjutas medvetet och intensivt.

 

Om du vill besöka Tollef och Evas hus Elise kan du kontakta dem här: